Ken je dat gevoel, dat zaken niet zo in balans zijn? Lekker he? Ja, en dat meen ik oprecht. Wie zegt dat je net zoveel tijd in werk moet stoppen als dat je aan je vrienden of familie besteedt? Dat je partner een uur van je tijd per dag verdient, je kinderen 2 en je werk 8? Interessant om daar eens over na te denken. Het is grappig hoe dat werkt in je hoofd. Hoe je je schuldig kunt voelen over de was die je niet gedraaid hebt, in plaats van trots te zijn op de zaken die je wel hebt gedaan die dag. Wie dicteert ons wat “moet”?
Wat ik apart vind, is dat zoveel mensen de oorzaak voor hun balans buiten zichzelf zoeken. De school dit, mijn baas dat, mijn vrienden zus… al die verwachtingen. En natuurlijk zijn er zaken die je niet perse zelf zou uitzoeken om te gaan doen of die je misschien in eerste instantie niet aanstaan. Hmm, je niet aanstaan. Waarom doe je ze dan? Vaak omdat anderen dat van je verwachten. Maar wacht, daar zit nog iets achter. Je doet het dan toch ergens voor. Om een ander gelukkig te maken, om op een goed blaadje bij je baas te komen of.. vul maar in. We geven de ander de schuld voor wat wij moeten doen, maar ondertussen doen wij het zelf. En halen wij er ook wat uit. Soms alleen maar ellende en stress, maar soms ook benefits. Het is maar hoe je het bekijkt. The truth is in the eye of the beholder.
Moniek Hoekstra van transformeren.nl zei het zo mooi: de wereld is neutraal. Alles wat gebeurt, is in de basis neutraal. Het zijn jouw ideeën, jouw meningen en verwachtingen, die jouw wereld kleuren.
De bril die je opzet, verandert hoe je de dingen die gebeuren interpreteert. Je hersenen koppelen automatisch dingen die je herkent (of denkt te herkennen) aan herinneringen. Daarom kunnen geuren een bepaalde herinnering oproepen: je slaat niet alleen de gebeurtenis op, maar ook wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en, heel belangrijk, wat je erbij voelt.
Misschien is communicatie met anderen daarom soms ook zo lastig: je ziet, ervaart dingen anders. Letterlijk en figuurlijk.
1 ding is wel handig om in balans te hebben: energie. De dingen die je doet, geven die je energie? Ja? Mooi! Dat je ergens goed in bent, wil niet zeggen dat het je ook energie geeft. Ik ben prima met cijfers bijv. maar ik haal geen voldoening uit een winst- en verliesrekening. Veroordelende woorden ook eigenlijk, winst en verlies. Goed of fout. Alsof er iets universeels goeds en fouts bestaat.
Het is wel handig om te weten wat voor jou waarde heeft en wat voor jou waarde toevoegt. En nee, dat is niet alleen in geld uit te drukken. Sociaal kapitaal is minstens zo belangrijk om je batterij op te laden (voor de meeste mensen dan).
Balans vinden gaat in mijn optiek dan ook veel meer over JOUW balans vinden. En dat heeft veel minder te maken met balans in uren, maar alles met balans in energie. En dat heeft eigenlijk weinig te maken met hoe moe je bent, maar veel meer met hoe je kijkt naar wat er in je agenda staat. Hoe jij de taken op je lijstje ervaart, is uiteindelijk waar de balans van doorslaat. Eerlijk zijn naar jezelf, durven veranderen. Misschien niet eens zozeer in je leven, maar veel meer door welke bril je naar je leven kijkt.