Balans en het nieuwe werken

Het nieuwe werken: beter balanceren of juist grensvervaging?
het artikel van Intermediair heeft me wel aan het denken gezet: zorgt het nieuwe werken voor meer of minder stress? En heb je dan werkelijk meer tijd met je kinderen of lijkt dat alleen maar zo?

Uiteindelijk is aandacht geven aan wat je op dat moment aan het doen bent heel belangrijk. Zoals Anne Speckens ook mooi aangeeft: het gaat erom dat wat je doet, je met je volle aandacht doet. Door op dat moment aan andere dingen te denken, ben je daar en niet meer hier. Het is een lastig dilemma, want houd je aandacht maar eens bij je kinderen als die ene belangrijke klant belt.

Waarom vrouwen in India wel kunnen thuiswerken? Simpel, zij regelen hun zaken anders. Veel families wonen vlakbij elkaar of in hetzelfde huis. En dan kun je rouleren, de ene dag past zus 1 op, de volgende zus 2. En zo heeft elke zus een middag om te kunenn werken. Heb jij een poule van vriendinnen of buurtmoeders die hiervoor open staan? Probeer het eens, ik weet zeker dat het er meer zijn dan je denkt!

Het prettige aan het nieuwe werken vind ik dat ik mijn aandacht kan geven aan wat mijn lijf op dat moment aangeeft. Lekker in mijn flow aan mijn boek werken in de ochtend, een uurtje wandelen om mijn hoofd leeg te maken, de middag benutten voor een netwerkgesprek, de avond voor het herzien van een stuk. Die vrijheid om mijn eigen tijd in te delen, vind ik heerlijk! Thuiswerken met kinderen is minder lastig dan het lijkt, het maakt de dag alleen anders ingedeeld en je leert kleine uurtjes beter benutten.

Laat me je helpen met een paar tips om het nieuwe werken voor jou te laten werken:

1. Verwachtingenmanagement:  Wil je er zijn voor de kinderen? Zet je voicemail aan en meld je dat je zo en zo laat luistert en terug belt. Zelfde met je mail: zet in je out of office reply wanneer je wél bereikbaar bent. Voor spoedgevallen: stuur een sms. Zet in je handtekening onder al je mail wanneer je wel en niet op kantoor/bereikbaar bent. Wees duidelijk en concreet, kort en bondig.
Niet opnemen is niet erg, als degene die belt weet wanneer je er wel voor diegene bent.
En dat geldt dus ook voor je kinderen. Zeker wanneer ze wat ouder zijn. Drink wat met de kinderen als ze uit school komen, geef daarna aan dat je gaat werken en dat ze naar je toe kunnen komen voor dringende zaken en dat je om 17.30 weer graag naar ze luistert en een spelletje met ze doet.
Duidelijkheid is key!

2. Thuiswerken is niet huiswerken. Als je thuis werkt, ben je niet in het huis aan het werk. Natuurlijk handig als je een dag kunt thuiswerken omdat de monteur langs komt, maar het huishouden blijft een gedeelde verantwoordelijkheid. Maak dus goede afspraken over wat je wel en niet doet in huis tijdens een thuiswerkdag. Helpt het je productiviteit om tussen twee stukken even de was te doen? Be my guest! Thuiswerken kan zo flexibel of rigide als jij wilt. Als je maar duidelijk bent.

3. Stel grenzen en plan! Geef aandacht aan waar je mee bezig bent, dat is key in thuiswerken. Dezelfde regels blijven gelden als op kantoor: doe wat je zegt en zeg wat je doet. Plan wanneer waar tijd voor is, prioriteer aan het begin van je dag en kijk halverwege of bijstellen gewenst is. Tijd voor de kinderen betekent niet werken, werken betekent even geen tijd voor de kinderen. De telefoon dus even niet opnemen en op dat moment geen boekje lezen met kleine Fleur.    
En laat je dus niet overhalen om toch nog even dit en toch nog even dat… een uitzondering is natuurlijk een uitzondering. Maar dat is het dan ook, een uitzondering.

4. Aandacht hier en nu. Geef aandacht aan waar je nu mee bezig bent. Door je energie te zetten op wat je aan het doen bent, de afwas, luier verschonen of dat projectplan, krijgt die taak de onverdeelde aandacht. Is het sneller af, met beter resultaat en minder stress.

Thuiswerken kan inderdaad je stress verminderen. Niet meer racen voor het kinderdagverblijf, niet meer balen in de file, doen wat op dat moment goed voelt, meer luisteren naar je eigen lijf. Je (b)engeltjes zijn thuis bij jou, je kunt ze de aandacht geven die ze verdienen. Je werk verdient dat ook. En die combinatie kan stress geven. Je aandacht geven aan datgene wat je nu aan het doen bent, heldere afspraken en keuzes en verwachingenmanagement maken het nieuwe werken tot een succes. Over je grenzen heen gaan, toch de telefoon opnemen, niet helder communiceren wanneer je er voor wie bent, dat levert stress op.
Verdeel en heers is de tactiek en heldere keuzes en communicatie.

Ik zou zeggen, kies voor een werk- en privéleven zonder stress, maak heldere keuzes die ingegeven worden door je hart. Of dat nu thuis werken of op kantoor is. De keuze is aan jou!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.