Is voetbal een afspiegeling van de maatschappij?

Gisteren won PSV met 10-0 van Feyenoord. Een geweldige prestatie! Het viel me op dat alle aandacht echter naar Been ging, de verslagen trainer, en naar Feyenoord als club, naar boze en teleurgestelde supporters. Wat moet PSV dan nog meer doen om zendtijd bij Studio Sport te krijgen? Maar niet alleen dat: zelfs het journaal geeft alleen aandacht aan de verliezende partij. Hoe komt het dat de verliezende partij uitgebreid in het nieuws komt en dat de winnende partij, die een geweldige prestatie hebben neergezet, niet eens aan het woord gelaten wordt?

Is dát waar we als maatschappij liever meer over horen? Over wat er niet goed gaat, over wat pijn doet, wat verdrietig of woestmakend is? Waar je aandacht aan geeft, groeit, waarom dan die focus op het negatieve? Ik zou liever alleen maar de juichende menigte in Eindhoven in beeld hebben willen zien. Ik vier liever mijn successen, dan dat ik blijf hangen bij wat ik beter had kunnen doen.
En ik hoop dat jij hetzelfde kunt doen. Ja, natuurlijk kun je lessen trekken uit je fouten, zou ik ook zeker blijven doen. Juist je focus houden op wat je plezier geeft in je werk, in je gezin, in je leven, maakt een lastige dag makkelijker te relativeren. Dus borstjes vooruit, lipjes getuit, zoals Marijke van Helwegen zo mooi zegt en stop met stuivers zoeken op de stoep, want het goud is in je hart te vinden!

Zullen we gewoon eens een zeurvrije dag hebben? En dan een week, een maand, een jaar, een levenlang? De focus op wat je wel hebt (bereikt), in plaats van zeuren over hoe slecht het allemaal is (hoe lekker en verbindend dat soms ook is). En natuurlijk ben je nog steeds soms boos of verdrietig, niets menselijks is ons vreemd. Maar de zon schijnt vandaag en de bus reed op tijd en je hebt leuke collega’s, dus leef en geniet van wat er wél om je heen is!

Ik hoop echt dat we van een maatschappij van meer, meer, meer en groot, grootser, protserig naar een maatschappij van genieten van kleine dingen gaan. Want wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. Een zonnige kijk op je leven gewenst!

Met dank aan NU.nl voor de afbeelding.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.