Crisis na je reis (de draad weer oppakken)

En dan ben je terug in Nederland, na je reis. Het zijn in een ander land, in een andere omgeving en doen waar je zin in hebt, je nergens druk over maken behalve wat je eet, gaat bekijken en waar je slaapt die avond. Het is een vrijheid die moeilijk is uit te leggen aan anderen die nog nooit zo door een land of de wereld gezworven zijn. Het is een confrontatie met jezelf en je denkbeelden die je lastig verwoord krijgt. Reizen doet iets heel essentieels met je, het opent je ogen voor hoe het ook kan.
Ik las dit bericht op een forum dat ik vaak volg: Around the globe, een website met tips van en voor reizigers. http://www.aroundtheglobe.nl/column/2010/8/terug-in-een-dubbele-crisis-si8193.html Kijk ook zeker eens op het reisforum voor tips over alle landen in de wereld!

En dan ben je terug in Nederland. Verplichtingen, dingen die moeten, werk, een baan en de Nederlandse snel, sneller, snelst cultuur die je om de oren slaan. Terwijl je schoenen nog zand uit de woestijn meenemen, je haar nog in de war zit van de zeewind en je kleren nog vlekken hebben van je laatste maaltijd in Tokyo, surf je over het net op zoek naar een grote mensenbaan. Zo’n echte, van 40 uur (of meer), in een kantoor, waarvoor je moet nadenken en veel achter een computer zit, vergadertijger wordt, zo eentje.

Zucht, zou het niet mooi zijn om weer op reis te gaan? Het is heerlijk om weer in je huis te zijn, je eigen spullen te hebben en meer kleren dan je in een keer aankunt. Om vrienden en familie weer te zien. Maar die vrijheid blijft trekken, als het reisvirus je eenmaal te pakken heeft..Funnyflower op Around the Globe beschreef het zo mooi: home is where the heart is, away is where the soul sings.

En wat nu? Je kunt natuurlijk balen dat je weer thuis bent, alleen maar foto’s kijken, je blogs lezen en de muziek van daar draaien. Het eten van hier voor je familie koken, kunnen ze het toch een beetje ervaren.
Of je komt uit je after-reis-dip en geeft er een positieve draai aan: 
1. Reizen in Nederland. Prachtig land, neem die baan aan en ga elk weekend een stuk fietsen, met de trein of auto naar een andere provincie en wandel daar met dezelfde verwondering als op de markt in Delhi. Geweldige gebouwen die vroeger je aandacht niet trokken, vallen je nu ineens op op weg naar je werk.
2. Blijf reizen. Maak er je werk van, schrijf een reisorganisatie aan, wordt zzp-er en neem je laptop mee op reis, maak prachtige foto’s en rapportages voor National Geographic, ga naar een land waar je een Working Holiday visum kunt scoren. Geef snowboardles in de Alpen, Canada of Nieuw-Zeeland, waarom niet? 
3. Lijst die foto’s in, zodat dat het eerste is dat je ziet als je wakker wordt en herinner je een bijzonder moment van je reis. Houd dat vast als je weer in je kantoortuin achter de laptop zit nadat je voor een flexplek gevochten hebt. (En zet een mooie foto op je telefoon en achtergrond ;))
4. Blijf bloggen! Je vrienden zijn je verhalen allang zat of snappen het toch niet helemaal (want hoe leg je een belevenis in de Himalaya ook uit aan iemand die nog nooit in de bergen is geweest). Maar die standaard vragen hoef je niet meer te beantwoorden(hoe was je reis? Wat ga je nu doen? Noem eens je hoogtepunt? (Damn, kun jij 1 hoogtepunt noemen als je 6 maanden lang ondergedompeld bent in een totaal andere cultuur, waar alles anders ruikt, smaakt, kleurt en voelt???) Schrijf het lekker van je af, je frustraties en je herontdekkingen in Nederland. Want laten we eerlijk zijn, Nederland is zo slecht nog niet toch? En het geeft je een kans om die ideeën van je reis werkelijkheid te maken, een soort van new-life-resolutions.
5. Tips voor banen: via via Linkedin. Oppassen (echt, de wachtlijsten zijn ellenlang, ouders wanhopig (check maar bij je vrienden) en drie uurtjes oppassen a 10 euro per uur op kinderen die de meeste tijd toch buiten spelen of achter de pc zitten…). Al wil je misschien geen uitkering, je inschrijven als werkzoekende bij het UWV is wel een heel betrouwbare vacaturebron. En er zijn genoeg detacheringsbureaus die voor jou een baan zoeken als je jezelf gewild maakt 🙂
6. Je reiservaring is geen gat op je CV!! Het is een zeer mooie blikverruimende levenservaring die je ook echt als zodanig kunt uitspelen. Zet het op je CV dus en ga eens na bij jezelf wat je meeneemt van je reizen, als persoon en als professional. Ik durf te wedden dat je nu anders naar zaken kunt kijken, beter kunt relativeren (waar zeuren we toch over op het werk in Nederland?) en dat je nu sterker in je schoenen gaat, beter kunt improviseren. En je hebt een interessanter verhaal bij je gesprekken, waardoor mensen je sneller herinneren. Uitbuiten dus!

En ja, er is een crisis in Nederland. Ja, het is moeilijk om een baan te vinden nu. Maar dat was de bus nemen in Marokko ook, waar alles alleen in het Arabisch stond aangegeven en daar heb je toch ook een mouw aan gepast? Nou dan! Blijf bij jezelf en blijf op reis in je leven in Nederland, ik weet zeker dat als je met dezelfde verwondering naar je leven hier kijkt als je op reis deed, je snel je draai weer gevonden hebt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.