Tips goed CV: wat wel en niet weergeven?

Tja, is en blijft lastig he, een goed CV?

Hier wat tips en trucs om je alvast op weg te helpen:

Goede voorbeelden wat betreft lay-out:
http://www.cvtips.com/resumes-and-cvs/cv-example.html
De uitleg is erg Amerikaans verder. In Nederland zijn we wat bescheidener.
Belangrijkste tips die ik qua lay-out kan geven: kort maar bondig, niet meer dan 2 pagina’s, hoeveel ervaring je ook hebt, zet het meest relevante bovenaan (ik kom hier verderop nog even op terug) en gebruik een beetje kleur als je dat leuk vindt, maar geen gekleurd papier, parfum oid. Houd het overzichtelijk, meest recente ervaring bovenaan, spring in om helder te maken wat waarbij hoort en gebruik geen opsommingen bij de beschrijvingen van je functies.

Help je lezer met kopjes, dik en onderstreepte tekst, tabjes en het belangrijkste eerst. Jouw ervaring is voor jou gesneden koek, voor de lezer nieuw, dus zorg dat zijn of haar oog valt op de dingen die je wilt accentueren. Dus max 2 A4, minimale lettergrootte 11 (Arial 10 vooruit, maar dat is echt klein genoeg).
Heb je dan nog niet genoeg plek? Dan wil je teveel op je CV zetten!

Een no-brainer: geen spelfouten of grammaticale onjuistheden! Je hebt niet voor niets vrienden, benut ze om die foutjes eruit te halen waar jij over heen leest.

Inhoudelijk:
1. Pas je CV aan voor elke sollicitatie! Bedenk voordat je je CV gaat maken of aanpassen, welke ervaring je hebt die je potentiƫle werkgever zou aanspreken. Zorg dat die naar voren komt. Een CV is bedoeld om jezelf te verkopen, dat is niet vies, maar noodzakelijk.
Dat betekent dat soms je opleiding een belangrijke rol speelt, soms juist je werkervaring. Wat het meest voor je spreekt, belangrijk of onderscheidend is, zet je op de eerste pagina van je CV, bovenaan.

2. Welke sfeer wil je overbrengen in je CV? Bedenk je dat van tevoren en laat een goede vriend of je partner eens kijken welke indruk het op hem of haar achterlaat.

3. Een CV is de kunst van het weglaten. Schrijf op wat relevant is. En dat bepaal je door je in te leven in je potentiĆ«le werkgever. Welke competenties zijn belangrijk voor de functie en het bedrijf? Heb je in het verleden een bijbaan gehad in die branche, maar heb je er daarna niet meer gewerkt, dan kan dat relevant zijn. Als ik 100 CV’s heb, wil ik meteen zien waar ik welke informatie kan vinden (gebruik dus kopjes, zet het meest relevante en recente bovenaan, gebruik eventueel kleur, maar niet teveel, gebruik wit regels en vermijd opsommingen bij de beschrijving van je voorgaande functies, maar wel om je verschillende functies weer te geven.) Oftewel, schrijf je CV zo dat de belangrijkste informatie op pagina 1 staan en dat ik als lezer meteen kan vinden wat ik zoek.

4. Geef aan wat je dan deed in die functie en vermijd vakjargon. Geef aan waar jij verantwoordelijk voor was, begin je zinnen met werkwoorden (dat komt actiever over), houd het kort en bondig. Als ze meer willen weten, nodigen ze je uit voor een gesprek.

5. Persoonlijk ben ik een voorstander van een persoonlijk profiel net na je persoonsgegevens, waarin je in een zin of 5 kort maar krachtig je belangrijkste kerncompetenties toelicht. En dan dus niet: Ik ben flexibel, maar uitleggen wat je daarmee bedoelt. Bijv. : Ik ben in staat een dilemma van meerdere kanten te bekijken en in overleg snel tot goede beslissingen te komen (flexibel, houd de overview, samenwerken, maar ik sta ook krachtig in mijn schoenen).

6. Foto’s. Tja, daar kun je een aparte blog aan wijden. Ik vind het erg aan de functie liggen, aan het bedrijf. In een representatieve functie of bij een Amerikaans bedrijf kan ik me de toegevoegde waarde voorstellen. Zeker wanneer representativiteit wordt gevraagd. Geen bikini’s, vakantiekiekjes of andere vrije tijdsfoto’s echter! Het is geen facebook of hyves! Een mooie, zakelijke foto, waarop jouw persoonlijkheid mooi uit komt. En natuurlijk kun je een foto op de berg best knippen tot een fijn zakelijk eerste indruk moment. Vuistregel: stel jezelf de vraag: wat voegt het toe? Als je alleen met onbenullige antwoorden kunt komen, is daar je antwoord.

7. Nu we het toch over facebook en hyves hebben: werkgevers kunnen ook googlen. Een paar foto’s in de kroeg zal echt niemand choqueren, maar ben je bewust van je online beeldmerk. Vul je linkedin pagina goed in (benut alle velden) zodat dit ook bovenaan komt als mensen je googlen. Je digitale footprint blijft lang zichtbaar, ben je dus bewust hiervan als je reageert op artikelen op intermediair, wat je blogt en welke foto’s online van je te zien zijn.

Heel veel succes met je CV! Met dank voor het plaatje aan http://www.hbvl.be/limburg/zes-fouten-die-je-cv-verknoeien-hoe-voorkom-je-ze.aspx en jawel, nog wat gratis extra tips!

4 gedachten over “Tips goed CV: wat wel en niet weergeven?

  • Dank je, Michel!
    Als je zelf nog aanvullende tips hebt, zijn die natuurlijk welkom!

    Hartelijke groet,
    Janine

  • Hai Alexandra,

    Bedankt voor je reactie, fijn dat je uit de voeten kunt met de tips!
    Veel plezier en succes met het schrijven van jouw CV!

    Janine

  • Goede tips! Bovenstaande tips kunnen je helpen om de inhoud van je brief of CV zo goed mogelijk te presenteren. Waar het uiteindelijk om gaat is dat je in je brief en CV laat zien dat je kunt aansluiten bij de kennis, ervaring en vaardigheden waar de organisatie naar zoekt.

    Alexandra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.