Wat is het nieuwe werken?

Gonneke van Dorst heeft een mooi column geschreven op de website van vrouwen-ondernemen.nl en dat wil ik jullie niet onthouden.

Haar column gaat over het Nieuwe werken en wat dat nou eigenlijk is. En ik kan het niet meer met Gonneke eens zijn. Want HET NIEUWE WERKEN is ook echt op een andere manier werken, een visie, geen nieuwe trend of vluchtigheid. Voor iedereen die denkt dat het nog wel over zal waaien: HET BLIJFT!
En ja, technologie helpt daarbij, maar het is eigenlijk niet de kern. Het gaat erom dat je je talenten, je passies, de dingen die je echt leuk vind en waar je goed in bent, dat je dát kunt combineren en uitdragen. Dat je bijdraagt aan de wereld wat je kunt. En ja, de wereld, niet alleen je gezin, je netwerk, je vrienden, je stad. Maar ook Nederland, Europa, de rest van de wereld. Dat is ook het nieuwe werken, juist die openheid en transparantie, de wil om samen te delen. De kracht ligt juist in je eigen kunnen uitbuiten en delen, je kennis openbaar maken. Het sluit ook aan bij Maslow. Nu de meerderheid in Nederland voldoet aan zijn eerste levensbehoefte en het UWV helpt met dat veiligheidsvangnet, reiken we allemaal verder naar persoonlijke groei en ontplooiing. Het is zoals Henry Ford zo mooi zei: A business that makes nothing but money is a poor business. Geld verdienen is mooi meegenomen en nodig, maar niet de kern van werken. Het doel van een schoenenfabriek is niet geld verdienen, maar schoenen maken. Daar zijn ze voor op de wereld. Waarvoor ben jij hier? Wat is jouw levensmissie?

Is dat eigenlijk niet hoe het vroeger ook was? Toen de bakker nog brood bakte en de boer nog groente oogsten en ze op de markt ruilden wat de ander had (goed in was) en de een kon missen? In het Boeddhisme zeggen ze niets voor niets dat meer geven meer brengt. Minder hebben, is ook minder zorgen. Minder moeten maakt mij een gelukkiger mens. Werken hoeft niet als werk te voelen, als een moetje. Juist plezier in de dingen die je doet (al dan niet voor geld) zorgt ervoor dat jouw energielampje niet gaat knipperen omdat je op reserve loopt, maar blijft die accu opladen.

En zo helpt HNW jou dus ook om jouw doel in je leven te bereiken. Brood op de plank met doen wat jij te bieden hebt, brood op de plank zonder moeten.
Ik had een mooie discussie gisteravond met mijn vriend hierover. Hij vindt dat ik elke baan moet aanpakken die als zzp-er langs komt zeilen. Ik geloof in én, én, werk dat ik leuk vind én dat geld verdient. Natuurlijk, fijn, geld om van te leven. Maar het grootste goed, nou nee. Belangrijkste doel van werken? Voor mij niet. En ik geloof in meer dan alleen geld verdienen, ik geloof ook in karma en in energiebalans. Van werken voor geld, krijg ik geen kick. Voor een NGO een gratis workshop geven, absoluut wel. Koopt het kaas? Nee, maar ik heb wel de energie om ’s avonds mijn gezin ook aandacht te geven. Werken is meer dan alleen maar een baan, het is ook een levensvervulling. En ik ben meer dan alleen maar een werkende. Ik kan me voorstellen dat het voor de oude werkers onder ons nog moeilijk te bevatten is, dat dat echt kan: werk doen dat je energie geeft én je brood betaalt. Werk waar je hart bij ligt, dat betaalt zichzelf terug en brengt klanten vanzelf naar je toe. Mond-op-mond, via-via is nog altijd de beste manier van opdrachten verkrijgen. Geloof jij in die verkooppraatjes? We prikken toch allemaal door die gladde jongens heen? En wat kun je nu beter verkopen dan dat waar je helemaal voor gaat?

En dus blijf ik lekker mijn ding doen en vertrouw ik erop dat het gaat/blijft verdienen. Gelukkig zijn is me meer waard en die boterham, die is nu misschien nog wat minder belegd. Maar juist die authentieke manier van doen, waar Gonneke over sprak, juist die gaat mijn kaas betalen. En mijn brood smaakt me een stuk beter, nu ik het verdien met dingen die me echt aan het hart gaan.

En nu jij weer. Ik hoop dat jij ook je hart volgt, ook de dingen doet die voor jou belangrijk zijn en gelooft in de kracht van je passie. Want juist die gaat ervoor zorgen dat het alle dagen feest is, zowel in je lijf, je hart, je balans als in je koelkast.

1 gedachte over “Wat is het nieuwe werken?

  • Hai Marjolein,

    Wat leuk dat je me gevonden hebt! Je bent natuurlijk welkom om mee te blijven lezen. Goed om te horen dat het artikel je aansprak en dat je er iets mee kunt. Tot een volgende keer!

    Hartelijke groet,
    Janine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.