14/09/2010

Visie op coaching

Wat is coaching?

Laat ik eens beginnen met wat coaching in mijn ogen niet is. Het is niet psychologisch gegraaf in je verleden en het opdiepen van al je jeugdtrauma’s. Het is ook niet op een bank liggen en je verhaal vertellen met veel drama zoals je in films ziet. Als coach los ik niet je problemen op, dat doe jij! Ik loop alleen een stukje met je op, met jou of ook met je team.

Wat is het dan wél?

Als coach help ik je om antwoorden te vinden op je vragen, om zaken eens op een andere manier te doen of bekijken. Ik ondersteun je bij de dilemma’s of keuzes die je tegenkomt op jouw levenspad of teampad. Eigenlijk is het vrij simpel, ik werk als jouw/jullie klankbord, sparring partner in crime. Coaching is voor mij samen naar jouw/jullie vraag kijken, deze verder uitdiepen en onderzoeken, voelen waar de pijn zit en je die laten wegnemen, zien welke obstakels je verhinderen  je dromen te verwezenlijken of simpelweg je helpen om beter te presteren of je weer lekker in je vel te voelen.

Met wat voor vragen kan ik bij je terecht?

Nou, een hele hoop! De meeste mensen komen bij mij met vragen over levensloop of loopbaan, balans tussen werk en privé, sollicitatie issues, assessments, personal branding. Maar ook vragen over competentie ontwikkeling, beter leren presenteren of assertiviteit, over hooggevoeligheid of HSP, mensen die vast lopen in hun studie of nu een studiekeuze moeten maken.

Teams of hun managers kloppen bij me aan omdat het niet lekker werkt. Hoe dat komt zoeken we samen uit. Denk aan thema’s als samenwerken, communicatie, stress, de transitie naar een andere manier van werken, missie/visie/kernwaarden en de vertaling naar gedrag.

Is coaching vrijblijvend?

Nee, coaching is niet geheel vrijblijvend. Jij/jullie verwacht(en) van mij inzet, kennis, vaardigheden en professionaliteit. Dat verwacht ik van jou/jullie ook. Het is geven en nemen, ik kan geen gedachten lezen, dus als je wilt dat ik je ergens mee op weg help, dan zul jij dat moeten aangeven. Het is en blijft jouw/jullie verantwoordelijkheid wat je met je (werk-) leven wilt doen en hoe je dat wilt leven. Dus nee, ik los niet je problemen op, ik vind geen baan voor je, maar ik kan je wel helpen dat zelf te doen. Een spreekwoordelijke schop onder je kont om in actie te komen, tips en trucs genoeg, maar uiteindelijk wel zelf doen.

Ik verwacht van jou/jullie inzet, afspraken nakomen, op tijd zijn, dat je betaalt voor mijn diensten, professionaliteit dus in 1 woord.
Vind je zelfreflectie onzin, ligt het aan iedereen behalve jou, wil je wel de lusten, maar niet de lasten… sorry, ben je hier niet goed.
Wil je echter graag werken aan wat je in de weg zit, ben je bereid het werk te doen dat daarbij komt kijken, vind je het spannend, misschien een beetje eng om over jezelf te praten, geen probleem, dan komen we er wel uit.

klik op de link als je meer wilt weten over hoe ik te werk ga: Individueel of als Team?
Wil je meer over mij weten? Klik hier