25/03/2020

Opstellingen – systemisch werk

Kom jij telkens dezelfde patronen tegen in je leven? Heb je het gevoel dat je al van alles onderzocht hebt en kom je toch niet verder? Heb jij een goed ontwikkeld hoofd en wil je graag je lijf en gevoel ook laten spreken en vind je dat soms lastig? Dan kan een familie- of organisatieopstelling je inzicht bieden!

Een opstelling is een manier om de situatie letterlijk in beeld te brengen. Systemisch werk geeft eenvoudig en effectief weer wat er op dat moment speelt. We zetten fysiek in de ruimte of op tafel neer welke elementen een rol spelen en hoe deze zich tot elkaar verhouden. Ik bied zowel familieopstellingen als organisatieopstellingen aan, individuele vragen en ook teamvragen kunnen aan bod komen. Daarnaast bied ik opstellingen ook online aan, 1-op-1 of met een team of groep representanten.

Deze vragen kunnen op allerlei gebieden liggen, bijv.:

• ik ben zo onzeker, waar komt dat vandaan? En hoe kom ik hier vanaf

• ik word snel boos, wat triggert mij?

• ik vind het lastig om relaties aan te gaan of te behouden. Mijn partner en ik houden van elkaar en zijn toch niet gelukkig samen.

• Ik heb een ongeluk/vervelende gebeurtenis meegemaakt, hoe ga ik nu verder in mijn leven?

Maar ook werkgerelateerde vragen, zoals:

• Ik heb een prachtig aanbod, maar waar vind ik klanten?

• Ik weet niet welke keuze ik wil maken.

• We zijn nu met 3 mensen in het team, er komen binnenkort mensen bij. Hoe verhouden wij ons tot elkaar?

• Ik voel wel dat er iets speelt in mijn team, maar hoe ga ik daar (als manager) mee om?

Een opstelling is een manier om de situatie letterlijk in beeld te brengen. Een opstelling geeft eenvoudig en effectief weer wat er op dat moment speelt. We zetten fysiek in de ruimte neer welke elementen een rol spelen en hoe deze zich tot elkaar verhouden. Ik bied zowel familieopstellingen als organisatieopstellingen aan. Deze manier van werken tapt in op een andere intelligentie-laag, Systemisch werken is overigens iets anders dan systematisch werken. Systematisch betekent “geordend, stelselmatig”, systemisch betekent “het gehele systeem betreffend”. Systemisch kijken betekent werken met het geheel om delen te beïnvloeden. Alles wat gebeurt is, speelt nog een rol in het geheel.

Binnen het systemisch werken zijn er 3 wetten:

  • Binding: iedereen die erbij hoort, heeft recht op een plek
  • Ordening: er is een bepaalde hiërarchie, volgorde (denk bijv. aan senioriteit in het vak vs dienstjaren)
  • er moet Balans zijn tussen geven en nemen.

Wat levert het op?

  • Inzicht in patronen – vaak zijn deze onbewust aanwezig. Systemisch werken geeft andere inzichten van wat er speelt, dan een gesprek of vragenlijst, juist omdat patronen vaak onbewust zijn bij mensen.
  • Inzicht en oplossingen op een andere manier gezien omdat we op een andere laag dan onze ratio alleen werken.
  • Oplossingen uitproberen en ervaren hoe dat is – we kunnen schuiven met elementen of plaats van mensen of zaken en ervaren hoe die situatie zou zijn. Vergelijk het met een oogmeting bij de opticien, waarbij je kiest uit optie 1 en optie 2 bij glazen, met welke zie je beter?
  • De vinger op de zere plek krijgen: wat speelt er nou echt in de onderlaag? Waarom lopen de dingen zoals ze lopen? We kijken breder dan enkel het symptoom, maar gaan op zoek naar de oorzaak – en daarbij kijken we vanuit het geheel, waardoor een totaalbeeld ontstaat.

Ik zet organisatieopstellingen zowel voor organisaties, teams als individuele vragen in. Uiteraard kan dit ook online! Wil je meer weten over hoe dit in zijn werk gaat? Neem contact met me op! Dan gaan we aan de slag!

Hieronder zie je een video over systemisch coachen, dit kan zowel 1-op-1 zijn als voor een team of organisatiesessie relevant zijn.

Deze video is gemaakt door Anton de Kroon en Otos Producties